Richtlijnen voor het testen van stoffen
De pagina's van de volgende organisaties bevatten gestandaardiseerde methoden voor het testen van chemische stoffen voor fysisch chemische eigenschappen, effecten op mens en milieu en gedrag in het milieu (bijvoorbeeld verspreiding, degradatie of accumulatie). Overheid, industrie en laboratoria gebruiken deze methoden om het potentiële gevaar van industriële chemicaliën, preparaten en mengsels te identificeren.
Testrichtlijnen OECD en EU.
Testrichtlijnen ISO.
Industriële chemicaliën
Vanaf 1 Juni 2007 wordt het stoffenbeleid in het kader van REACH geregeld. De REACH Guidance documents geven de industrie en de competente autoriteiten van de EU (Europese unie) lidstaten de technische en wetenschappelijke ondersteuning bij het maken en beoordelen van risicobeoordelingen voor industriële chemicaliën.
Gewasbeschermingsmiddelen en biociden
De regelgeving rond het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in Nederland is gebaseerd op de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb ( Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden
)). De bepalingen van de wet worden nader uitgewerkt in het Besluit nadere regels voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Bgb (Besluit nadere regels voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden
)) en in de Regeling houdende nadere regels omtrent gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Rgb (Regeling houdende nadere regels omtrent gewasbeschermingsmiddelen en biociden
)).
Met de inwerkingtreding van de nieuwe regeling per 1 januari 2010 is de Handleiding voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (HTB) voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden vervallen. Daarom heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden
)) een interne werkinstructie, de "Evaluation Manual" opgesteld. Er bestaan Evaluation manuals voor Gewasbeschermingsmiddelen en voor Biociden. In beide wordt zowel de Nederlandse als de Europese situatie beschreven.
Specifieke handleidingen voor gewasbeschermingsmiddelen:
- Manual for summarising and evaluating environmental aspects of plant protection products. Opgesteld door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor het samenvatten van studies voor het beoordelen van milieurisico’s van gewasbeschermingsmiddelen. De handleiding geeft ook aanwijzingen om de betrouwbaarheid te kunnen beoordelen van verschillende soorten (standaard)toetsen over afbraak, verspreiding en effecten van deze stoffen in het milieu.
- Guidance on the Verification of moisture content in test soils. Dit document is een handleiding voor het controleren van vochtgehalte in bodems die gebruikt zijn in met name biodegradatiestudies (OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development ) 307). Bij het rapport horen twee spreadsheets: Staringreeks_FSM012_v1_tcm35-53192 en HYPRES_FSM012_v1_tcm35-53193.
- Guidance for summarising earthworm field studies. Dit document geeft een gedetailleerde handleiding voor het samenvatten en evalueren van veldstudies met regenwormen.
- Guidance for summarising and evaluating and evaluating aquatic micro- and mesocosm studies. Dit document geeft een gedetailleerde handleiding voor het samenvatten en evalueren van micro- en mesocosm studies.
- Guidance for summarising and evaluating field studies with non-target arthropods. Dit document geeft een gedetailleerde handleiding voor het samenvatten en evalueren van veldstudies met arthropoden (geleedpotigen).
Deze documenten zijn opgesteld door het "Platform voor de beoordeling van Higher Tier Studies" (secretariaat RIVM) op verzoek van het Ctgb.
Geneesmiddelen voor mensen
Een aanvraag voor de toelating van medicinale producten voor mensen moet een begeleidende milieurisicobeoordeling bevatten. Deze richtlijn is vooral bedoeld voor de risicobeoordeling van nieuwe actieve stoffen in medicijnen: EMEA note for guidance - milieubeoordeling humane geneesmiddelen. Lees meer over de humaan-toxicologische risicobeoordeling van geneesmiddelen.
Diergeneesmiddelen en veevoederadditieven
De beoordeling van diergeneesmiddelen is onderverdeeld in twee fasen. Fase I beschrijft een beslisboom die de milieuzorg aangeeft voor het gebruik van een diergeneesmiddel. Studies die worden gevraagd in Fase II worden bepaald door Fase I.
Lees meer over de humaan-toxicologische risicobeoordeling van diergeneesmiddelen via het European Medicines Agency.
Lees meer over de milieurisicobeoordeling van diervoederadditieven en -contaminanten.