De Nederlandse overheid leidt milieukwaliteitsnormen af voor stoffen die relevant zijn voor de Nederlandse leefomgeving. Dat gebeurt als aanvulling op de Europese normen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft daarvoor een handleiding opgesteld. Deze sluit aan bij de werkwijze van de Europese REACH Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën ) verordening en de Kaderrichtlijn water.

Onderdelen van de handleiding normafleiding

De RIVM handleiding volgt internationaal geaccepteerde methoden, zoals de Europese methode TGD-EQS EC 2018(PDF), aangevuld op punten waar de EU Europese unie (Europese unie) methode niet in voorziet. In de handleiding staat ook hoe fysisch/chemische eigenschappen van de stoffen worden geselecteerd.
De volgende delen van de handleiding zijn beschikbaar:

Deel 8 over risicogrenzen voor metalen is nog in ontwikkeling. Op dit moment (augustus 2023) wordt ook voor de andere onderdelen gewerkt aan een update.

Handleiding Indicatieve milieurisicogrenzen

De Nederlandse overheid gebruikt daarnaast een methode om snel indicatieve milieurisicogrenzen af te leiden. Indicatieve risicogrenzen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn voor een  vergunningaanvraag. Vergunningverleners kunnen via de helpdesk verzoeken indienen om dergelijke normen af te leiden. Het ministerie van IenW Infrastructuur en Waterstaat (Infrastructuur en Waterstaat ) beslist of tot uitvoering wordt overgegaan, dit is mede afhankelijk van beschikbare capaciteit.

De handleiding indicatieve milieurisicogrenzen is herzien. Dit is gebeurd naar aanleiding van vragen en opmerkingen die de afgelopen jaren zijn verzameld en om de handleiding weer te laten aansluiten bij de methodiek van de Europese Kaderrichtlijn Water. De nieuwe handleiding is uitvoerig getoetst en goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Toch zullen er in de praktijk nog aandachtspunten naar voren komen. Als u vragen of opmerkingen heeft over de nieuwe handleiding, dan kunt u die insturen via de helpdesk Risico's van stoffen.

Bedrijven kunnen ook zelf een norm afleiden en deze via het betrokken gezag inbrengen in de procedure om te laten vaststellen. Het bevoegd gezag kan dit doen met een melding via de helpdesk. Zie verder de Procedure vaststelling normen.