De beperkte immissietoets (BIT Beperkte immissietoets (Beperkte immissietoets )) is een hulpmiddel. Hiermee kan eenvoudig de concentratie van een stof in de lucht op leefniveau (immissieconcentratie) ingeschat worden vanuit een puntbronemissie. De tool komt binnenkort online.

Binnen de vergunningverlening voor de uitstoot van chemische stoffen toetst het bevoegd gezag de immissieconcentratie aan de geldende luchtnorm. Het bevoegd gezag kan hiervoor aan het bedrijf een immissieberekening vragen (iplo.nl). Voor de berekening van de immissie moeten geavanceerde verspreidingsmodellen gebruikt worden die rekenen volgens Standaard Rekenmethode Luchtkwaliteit 3 (SRM-3; artikel 5.26 van het Bal Besluit Activiteiten Leefomgeving (Besluit Activiteiten Leefomgeving )), zoals het Nieuw Nationaal Model (NNM). 

Snelle voortoets

Om vergunningverleners en bedrijven een snelle voortoets te bieden, voordat over wordt gegaan op deze modellen, heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de Beperkte Immissietoets (BIT) ontwikkeld. De BIT is in 2024 geactualiseerd (zie actualisatie). Met een aantal brongegevens wordt met deze tool een conservatieve schatting van de immissieconcentratie worden gemaakt.
De gebruiker moet voor de schatting de volgende gegevens opgeven: 

  • de emissievracht, 
  • de warmte-inhoud van de pluim, 
  • de schoorsteenhoogte van de puntbron en
  • de afstand van de puntbron tot aan de leefomgeving op te geven. 

Is de warmte-inhoud van de pluim niet bekend, dan kan deze waarde zelf berekend worden. Dit kan met behulp van de rekensheet (verkrijgbaar via IPLO Informatiepunt Leefomgeving (Informatiepunt Leefomgeving )) aan de hand van de uittreesnelheid, straal van de afvoerpijp en de temperatuur van het afgas. Zet daarna de berekende immissieconcentratie  af tegen de geldende luchtnorm voor een specifieke stof voor een eerste indruk van de mogelijke risico’s in de leefomgeving. Zie ook de pagina luchtkwaliteitsnormen.

In de handreiking staat een meer gedetailleerde modelbeschrijving en verdere gebruiksaanwijzing (volgt).

Actualisatie

De tool werd beheerd door Infomil, maar met de overgang naar IPLO is besloten om de BIT bij het RIVM onder te brengen. Daarbij heeft het RIVM een actualisatie doorgevoerd. In 2024 zijn de brongetallen die ten grondslag liggen aan de berekeningen van de BIT opnieuw gekalibreerd met behulp van NNM (STACKS+ V2023.2). Hierbij zijn een aantal conservatieve aannames gekozen, zodat de tool relatief hoge concentraties berekent. Zo kan de BIT dienen als een 'first-tier screening' model met een conservatieve schatting. 
De BIT kan gebruikt worden als een instrument  voor een eerste inventarisatie van de mogelijke risico’s van emissies van ZZS Zeer Zorgwekkende Stoffen (Zeer Zorgwekkende Stoffen ) naar de lucht en kan het helpen bij het prioriteren van immissies binnen het vergunningverleningsproces.

Meer informatie over de actualisatie van de BIT is te lezen in de kennisnotitie (volgt).

Verdere ontwikkelingen

Wij streven ernaar de BIT continu te onderhouden en door te ontwikkelen, zodat deze tool up-to-date en relevant blijft voor gebruikers. Opmerkingen en aanvullingen vanuit uw de praktijk stellen we zeer op prijs. Stuur ze naar de helpdesk van deze website.

Proclaimer

We benadrukken dat de BIT een modelmatige eerste ruwe, conservatieve inschatting van een immissieconcentratie geeft. De resultaten zijn gebaseerd op berekeningen. De BIT is geen verplichte tool en is ook niet wettelijk opgenomen. Het is een hulpmiddel waarvan de uitkomsten slechts een indicatie geven van de te verwachten immissieconcentratie.