Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) organiseerde op vrijdag 25 oktober 2024 voor de 5e keer een nationale workshop met als onderwerp PBT (Persistent, Bioaccumulerend én Toxisch )/PMT (Persistent, Mobiel én Toxisch ). Een inspirerende middag met ruim honderd deelnemers uit verschillende expertisevelden: waterschappen, omgevingsdiensten, universiteiten, industrie, beleidsmakers, beleidsadviseurs, inspectie en risicobeoordelaars. Kortom: iedereen die met PBT/PMT-beoordelingen te maken heeft.
De combinatie van PBT van chemicaliën is essentieel binnen de gevaarsbeoordelingen onder andere van industriële chemicaliën, biociden, gewasbeschermingsmiddelen en (dier-)geneesmiddelen. In vier voorgaande workshops zijn diverse aspecten die met de PBT/vPvB (Persistent, bioaccumulerend en toxisch of zeer persistent of zeer bioaccumulerend )-beoordeling samenhangen uitvoerig besproken. Op deze website kunt u verslagen van de eerdere workshops teruglezen.
Recente aanpassingen CLP (Classification, Labelling and Packaging ) verordening
Tijdens deze workshop werd uitleg gegeven over de recente aanpassing van de Europese Classificatie en Labeling (CLP) verordening waarin naast PBT/vPvB criteria ook een categorie is opgenomen voor stoffen met PMT/vPvM eigenschappen. De belangrijkste aspecten van het nieuwe begeleidende richtsnoer bij de CLP Verordening werden toegelicht.
Terugblik: 20 jaar PBT/vPvB beoordelingen
Er werd ook teruggekeken op meer dan 20 jaar PBT/vPvB beoordeling: welke stoffen/stofgroepen zijn er tot nu als PBT/vPvB geïdentificeerd en welke belangrijkste lessen hebben we met de PBT beoordeling geleerd? Aan de hand van de PBT screening tool werd geïllustreerd welke stoffen, die hoog scoren in de screening, reeds zijn beoordeeld en welke stoffen of stofgroepen nog nader zouden kunnen worden onderzocht.
PMT screening tool
Aan de hand van de recent door het RIVM ontwikkelde PMT screening tool werd getoond welke stofgroepen hoog scoren op (mogelijke) PMT-achtige eigenschappen. Er werd uitgelegd hoe met deze score én aanvullende informatie, zoals experimentele gegevens, productievolume, gebruik en metingen in het milieu, stoffen kunnen worden geprioriteerd voor een geharmoniseerde classificatie als PMT/vPvM of voor stofevaluatie.
Ontwikkelingen in het veld
Drie pitches van deelnemers aan de workshop brachten de situatie 'vanuit het veld' voor het voetlicht. Als eerste werden de technische mogelijkheden toegelicht om in zeer complexe mengsels (diesel) de verschillende componenten te identificeren, te kwantificeren en te screenen op persistentie. Als tweede werden mogelijkheden getoond om via het internet informatie uit -bijvoorbeeld- stofgegevensbladen te extraheren om informatie over eigenschappen van mogelijke ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen ) stoffen te verzamelen. Dit als aanvulling op fysieke uitvraag bij bedrijven of controles.
Als laatste werd een pleidooi gebracht vanuit de waterbedrijven-sector, om de aankomende Europese stofclassificaties in te gaan zetten om eisen aan lozingen te stellen.
De presentaties van de zes sprekers zijn terug te vinden onderaan deze pagina.
Powerpoint presentaties:
- CLP Classificatie voor PBT/vPvB en PMT/vPvM
- Terugblik 20 jaar PBT/vPvB beoordelingen
- Non-target analysis to identify slowly degrading constituents in petroleum UVCBs
- Van Europese classificaties naar eisen aan lozingen
- Prioritering van PMT/vPvM en PBT/vPvB kandidaten binnen REACH
- Automatisering ter bescherming van het milieu